Zgodovina kluba

pond_skupinska

Le malo je klubov v Sloveniji, ki se lahko v komaj dvajsetletnem delovanju pohvalijo s tako bogato mero športnih uspehov. Pa ti mogoče celo niso najpomembnejši, bolj pomembno je, da so v našem klubu, v naši sredini, našli prostor vsi tisti, ki želijo prosti čas preživeti zdravo in ki ga niso pripravljeni vreči stran. Kajti ni lepšega kot videti otroka, mladostnika ali odrasle osebe, ki s pomočjo organizirane vadbe oblikuje svoje telo in duševnost, kar v današnjem, vse bolj hitrem času, ni nepomembno. Veseli smo tudi, da so mnogi, ki so leta 1994, ko je bil klub ustanovljen, še vedno z nami, kakor smo tudi veseli in ponosni, da so se nam v zadnjih letih poleg otrok pridružili tudi odrasli, ki se želijo seznaniti in vaditi borilne veščine.

Ustanovitelj borilne veščine Pon Do Kwan

Daniel M. Pond ali Kim Pey Pin je ustanovitelj borilne veščine Pon Do Kwan. Rojen je bil v Koreji, odraščal je v ZDA in sedaj živi, ter dela oz. vodi svojo varnostno službo v Nemčiji. Je mojster več tradicionalnih vzhodnjaških borilnih veščin: Karateja, Tae Kwon Doja, Kung-Fuja, Hapkida. Pond se je želel s svojo tehniko bolj približati učencem. Ta tehnika je bolj tekoča, za trening je potrebnega manj prostora, vadi se počasi in postopno, da učenci spoznajo za kaj se lahko posamezna tehnika uporablja, predvsem pa jih je Daniel M. Pond želel naučiti razmišljati s svojo glavo.

Tehnika Pon Do Kwan

Simbol te borilne veščine je voda- s svojimi lastnostmi vztrajno dolbe strugo in upreti se ji ne more niti najtrša skala. Tehnike Pon Do Kwan so naravne tehnike, kar pomeni naravne reakcije v dani situaciji. Daniel M.Pond vedno poudarja, da je najpomembnejši cilj v klubih, ki nosijo njegovo ime – vzgoja članov – vadijo naj vsi od najmlajših do najstarejših, redno in vsak po svojih zmožnostih skozi celo življenje.

Začetkek Pon Do Kwan-a v Sloveniji

Alojz Miklavčič je uvedel način treninga in tehnike Pon do Kwana v Sloveniji.

Rojstvo kluba Pon Do Kwan Izlake

Eden njegovih prvih učencev je bil Srečko Rozman, ki ga je ta borilni šport zasvojil. Zavzeto je treniral in tudi uspešno tekmoval v zagorskem klubu. Kasneje se mu je na treningih v Zagorju priključil tudi sin Miloš in še nekaj Izlačanov. Zaradi povečanega zanimanja za ta šport na Izlakah in za to da bi se skrajšale poti in čas za na treninge, se je rodila misel o ustanovitvi podružnice Zagorskega kluba na Izlakah.

Ta zamisel se je zdela Srečku zanimiva, vendar mu podružnica ni šla v kontekst, zato je Srečko Rozman septembra 1994 ustanovil s še sedmimi somišljeniki Karate klub Pon Do Kwan Izlake. Že prvo leto se je v klub vpisalo rekordno število otrok, kar 32. Resno delo za klub, treningi in vse ostalo je moralo delovati. Tega se je Srečko še kako zavedal in zato je sam dobesedno garal cele dneve ter obveznosti usklajeval med službo, klubom in družino. Njegovi učenci so napredovali iz dneva v dan in pričela so se tudi prva tekmovanja. Prvo tekmovanje je bilo DP leta 1995.

Treningi tehnik in samoobrambe so potekali trikrat tedensko v telovadnici OŠ Ivana Kavčiča. Srečko je našel čas, da se je udeleževal izpopolnjevalnih seminarjev in srečanj z Danielom M. Pondom, tako v Slovenji kot tudi v Nemčiji. Vse je pričelo delovati, za dvig morale so se pričeli tudi prvi uspehi tekmovalcev.

Prvi uspehi

Leta 1996 je klub dobil prvo državno prvakinjo in leta 1998 prvo članico državne reprezentance. Odlični generaciji in kvalitetnemu delu v klubu so sledili najbolj vidni uspehi, ki so začeli segali proti evropskemu in svetovnemu vrhu. Leta 2007 je klub dobil prvo evropsko prvakinjo in leto kasneje tudi svetovno prvakinjo. Vse to je zasluga Neve Ocepek, ki je tako postala najuspešnejša tekmovalka kluba. Leta 2013 je klub dobil prvo medaljo na World Combat games oz. t.i. olimpijadi borilnih športov. Tilen Zajc je na teh igrah osvojil bronasto medaljo. Selektor Slovenske reprezentance Bojan Korošec je pod ta uspeh zapisal: »Tilen je z osvojitvijo medalje na tako prestižnem tekmovanju kot so Svetovne igre borilnih športov, ponesel ime Slovenije v svet tega športa…. kot tudi še enkrat dokazal, da sodi v sam svetovni vrh«.

Do danes so člani kluba osvojili več kot 120 naslovov državnega prvaka in dosegli vrsto odličnih mednarodnih rezultatov.

IMG_2968_1

Srečko Rozman, ustanovitelj kluba

Vsa leta od ustanovitve pa do danes, je Srečo, nosilec črnega pasu 4.dan, najbolj zaslužen za pravi razcvet tega borilnega športa v našem okolju. Njegova zasluga je, da na Izlakah, v Sloveniji in po svetu s spoštljivostjo govorijo o klubu in naših športnikih. Vzgojil je prave športnike in, kar ni nepomembno, svoje trenersko znanje je zmogel nesebično prenesti na svojega sina, ki v zadnjem letu opravlja delo glavnega trenerja in na ostale člane naše trenerske ekipe.

Osnovni namen kluba je omogočiti  članom rekreacijo in možnost, da se ob tem naučijo še borilnih veščin in samoobrambe. Lahko je ponosen, da so se njegove želje, pričakovanja, ko je s somišljeniki septembra leta 1994 ustanavljal klub, uresničile. Njemu gre največja zahvala za vse, kar se je v klubu v tem času dogajalo.